1 آذر 1403

باشگاه کشاورزان جوان

کانون روستازادگان سرزمین آفتاب

7 اصل مهم در کاشت گردو که نمی دانید!

برای داشتن یک نهال خوب گردو ابتدا باید بذر آن نهال را کاشت، طرز کاشت گردو بسیار مهم است. اگر نکات ریز در حین کاشت گردو را رعایت نکنید، احتمالا بذر شما پیش از جوانه زنی دچار پوسیدگی شده و نهال مناسبی به دست نمی آورید. عمل آوردن یک نهال خوب نیاز به مراقبت در طول یک فصل زراعی خواهد داشت. در کنار آبیاری مناسب مبارزه با آفات و بیماری احتمالی هم باید جدی گرفته شود.

انتخاب بذر مناسب برای کاشت گردو
در زمان انتخاب بذر باید توجه کنید که بذر ها از یک یا دو سال گذشته باشند. بذر های سال جاری قدرت جوانه زنی بهتری دارند. وزن بذر نیز مهم است، در نظر داشته باشید وزن بیشتر و اصطلاحا درشت بودن بذر باعث جوانه زنی بهتر نهال خواهد شد. بذری که انتخاب می کنید باید سالم و بدون شکستگی در پوست، بدون سوراخ در انتها و از ظاهری سالم برخوردار باشد.

کارهایی که باید پیش از کاشت گردو انجام داد
ضدعفونی و قارچکشی بذر گردو
قارچ کشی و ضد عفونی کردن بذر
پیش از کاشت بذر ها باید آن ها را به مدت 12 ساعت در آب غوطه ور کرد. به دلیل وجود آلودگی روی سطح بذر ها باید ضدعفونی پیش از کاشت گردو انجام شود.

برای ضد عفونی بذر ها چند راه وجود دارد، که می توانید از یکی از این راه ها استفاده کنید:

به مدت 1 دقیقه بذر ها را در آب جوش بریزید.
به مدت 2 تا 3 دقیقه بذر ها را داخل آب 88 درجه سانتی گراد بریزید.
از محلول وایتکس 1 درصد استفاده کرده و 10 دقیقه بذر ها را داخل آن غوطه ور کنید.
استفاده از محلول قارچکش عمومی، استفاده از قارچ کش ها باید طبق دستور العمل روی بسته بندی سموم باشد. برای ضد عفونی بذر قبل از کاشت می توان از قارچکش بنومیل، بردوفیکس، توپاس و یا هر قارچکش عمومی دیگر که برای بذر مناسب است نیز استفاده کنید.

چینه سرمایی
عمل چینه سرمایی یا سرمادهی یا استراتیفیکاسیون یک مبحث علمی در مورد کاشت بذر ها پس از برداشت است. به طور خلاصه هر بذر پس از برداشته شدن از درخت مادری نیاز به میزان مشخصی سرما به صورت مرطوب داشته تا بتواند جوانه بزند. در طبیعت این اتفاق با قرار گیری بذر در زیر خاک مرطوب با دمای هوای بیرون خود به خود اتفاق می افتد.

در صورتی که بذر این میزان سرمای مشخص را دریافت نکند در جوانه زنی با مشکل مواجه خواهد شد. برای رفع این مشکل بهتر است بذرها در پاییز کاشته شوند. درصورتی که امکان کاشت بذر در پاییز وجود نداشته باشد. از روش زیر استفاده کنید:

چینه سرمایی مصنوعی بذر گردو
2 ماه قبل از شروع عملیات کاشت، بذرها را درست مثل دستورالعمل بالا کاملا ضد عفونی کرده و در میان خاک اره یا پرلیت مرطوب در دمای 1 الی 4 درجه سانتی گراد قرار می دهیم. برای این کار می توانید از ساختمان های بدون سیستم گرمایشی استفاده کرد. در حین چینه سرمایی رطوبت بذر ها باید حفظ شود. بذر ها را درون جعبه ریخته و با خاک اره بپوشانید. طوری که جعبه دارای زهکش مناسب باشد. هر چند روز یک بار سر بزنید و در صورت خشک شدن خاک اره به بذر ها آب بدهید.

در صورتی که در منطقه شما موش و جانوارن جونده به بذر ها آسیب می زنند می توانید بذر ها را پس از 2 ماه به دمای اتاق انتقال داده و پس از 20 روز بذر های جوانه زده را به داخل خاک انتقال دهید.

آماده سازی زمین پیش از کاشت گردو
در زمان کاشت بذر باید زمین شخم عمیق خورده باشد. حداقل 30 سانت از خاک را باید به هم بزنید. برای این کار از تراکتور یا بیل مکانیکی استفاده می شود. برای هر هکتار زمین باید دست کم 80 تن کود دامی پوسیده استفاده شود. کود دهی و خاک ورزی را در پاییز و پیش از کاشت بذر ها انجام دهید.

نحوه کاشت گردو
طرز کاشت گردو در میزان جوانه زنی بذر گردو بسیار مهم است. در زمان کاشت بذر دقت داشته باشید که بذر گردو را به پهلو در خاک قرار دهید.طوری که سر و ته میوه در جهت افق باشد.

روش های مختلف کاشت گردو
در زمان کاشت گردو باید توجه داشته باشید که خاک مناسب برای این کار خاک لومی شنی با میزان مواد آلی کافی است. زهکشی خاک باید مناسب باشد، در خاک های شنی و یا رسی بیش از خد تولید ریشه با مشکل مواجه خواهد شد.

در زمان کاشت بذر باید بذر گردو را حدود 5 تا 10 سانتی متر زیر خاک بکارید. این میزان اگر بیشتر شود برای از خاک بیرون آمدن، فشار بالایی برای جوانه ایجاد خواهد شد. در محیطی که نهال را کشت می کنید باید نور کافی وجود داشته باشد.

 

کاشت گردو در گلدان
در زمان کاشت بذر گردو در گلدان باید در نظر داشته باشید که حداقل عمق گلدان 30 سانتی متر باشد و همچنین حجم داخلی گلدان نیز بیش از 6 لیتر بوده تا به سیستم ریشه ای نهال آسیبی وارد نشود. اگر گلدان کوچک باشد احتمال پیچیدگی ریشه وجود دارد و این نهال در آینده برای کاشت در باغ مناسب نخواهد بود.

کاشت گردو در پاییز
برای این که در زمان کاشت بذر نیازی به چینه سرمایی نداشته باشید، بذر گردو را در پاییز کشت کنید. البته در مناطقی با کاشت گردو در پاییز برخی حیوانات به بذر ها حمله کرده و تا مواردی همه بذر ها را از بین می برند. بهتر است در این مناطق بذر ها را در اواخر زمستان کشت کنید.

کاشت گردو در زمستان
در برخی از مناطق به دلیل حمله حیواناتی مثل روباه و جوجه تیغی و یا پرندگان به بذر ها بهتر است بذر را اواخر زمستان کشت کنید. در زمستان برای کاشت گردو باید زمین را از قبل آماده سازی کنید. به این صورت که زمین یک شخم کافی به عمق حداقل 30 سانتی متر بخورد و از کودهای حیوانی و شیمیایی بهره کافی را برده باشد.

پس از آماده سازی زمین و چینه سرمایی کافی بذر ها، آن ها را در عمق 5 تا 10 سانتی متری زمین کشت کنید. بهتر است ردیف ها شمالی جنوبی باشد تا نهال های رشد کرده از نور خورشید به اندازه کافی استفاده کنند. نهال گردو به عنصر روی و فسفر برای رشد نیاز دارد. در زمان کاشت بهتر است این عناصر را در اختیار نهال قرار بدهید.

مراقبت های پس از جوانه زنی گردو
پس از جوانه زنی گردو باید هر ماه عملیات وجین علف هرز و سله شکنی خاک انجام گیرد. در طول فصل رشد به صور مرتب باید به نهال ها سرکشی کرده و از حمله آفت و بیماری جلوگیری کنید. در ماه های خنک حمله شته گردو و در ماه های گرم حمله کنه تارتن دور از انتظار نیست.

نهالستان بذری گردو
خارج کردن نهال از زمین و انتقال آن
با پایان فصل رشد و شروع پاییز از میزان آبیاری در خزانه کم کرده تا نهال ها به خواب بروند. برای خارج کردن نهال از خاک حتما باید نهال خزان کرده باشد. معمولا در دی ماه هر سال کار خارج کردن نهال از زمین آغاز می شود. در صورتی که نهال شما تعداد کم و برای مصرف در باغ خودتان کشت کرده اید، بهتر است بلافاصله پس از کندن نهال آن را به محل اصلی انتقال داده و کشت کنید.

About Author