مقدمه : بالغ بر 34% از مشاغل کشور را بخش کشاورزی بخود اختصاص داده است که بیشترین بخش از مشاغل کشور است.
متاسفانه بدلیل استفاده از درآمد سرشار نفتی،بخش عظیمی از این ظرفیت که با حیات انسان رابطه ای مستقیم دارد مغفول مانده و یا صرفا در حد رفع نیازهای اولیه از آن بهره برداری می نمائیم.
از این رو هم دانشگاه و هم وزارتخانه ها توجهی در خور به این بخش نداشتند و این بی توجهی باعث شد تا فعالان عرضه کشاورزی بدلیل عدم سود آوری فعالیت خود را رها کرده و به شهرها روی آورند.
امروز کشاورزی در قرن بیست و یکم دیگر داشتن زمینهای مناسب و ماشین آلات سنگین نبوده و به کمک دانش و تکنولوژی کشاورزی از مزارع بزرگ به خانه ها پشت بام ها و کارگاههای کوچک و بزرگ منتقل شده است.
خوشبختانه مواد شیمیایی تولید شده بدست بشر هرگز نتوانسته با محصولات مشابه طبیعی برابری نموده و ماموریت خود را به درستی انجام دهد.بعنوان مثال پس از کشف فرمول تولید مرفین که بهای آنرا دهها برابر ارزان نمود چندی نپائید که دریافتند مرفین ساخت دست بشر قادر به پاسخگویی در مقایسه با مرفین طبیعی نمی باشد.
دلیل عمده ی این ویژگیها عناصر نادر و کمیاب (trace element) یا rare element در گیاهان است که در سنتزهای مصنوعی وجود ندارد.
امروزه کشاورزی را میتوان بعنوان کار جنبی در کنار فعالیتهای دیگر نگریست زیرا وجود گلخانه یا حیاط یا باغچه منزل می تواند آنقدر سودآور و ارزنده باشد که علاوه بر پر کردن اوقات فراغت بخشی از هزینه های زندگی را نیز تامین نماید.
در این بخش با روشها و طرحهایی آشنا خواهیم شد که شما را در رسیدن به اهداف متناسب با توان مالی و آگاهی علمی رهنمون می گردد.
بعنوان مثال هنوز با استفاده از گیاهان خود روی خوراکی که جامعه از وجود آن بی اطلاع است نپرداختیم به عنوان مثال گیاه بولاغ اوتی یا آب تره که در کف رودخانه ها می روید قابل عرضه به بازار و موجب آشنایی جامعه با خواص فوق العاده آن خواهد شد.
ریشه گیاه گون گاهی بطول 30_40 متر می رسد تا خود را به منابع آبهای زیرزمینی برساند لذا می توان با شکافتن ساقه های آن و گزاردن بذرهایی نظیر گوجه،خیاز،هندوانه و غیره در داخل شکاف از چاه عمیق و مواد غذایی ریشه این گیاه برای رشد صیفی جات بهره مند شد.
مثالهای دیگر نظیر تولید ریمل یا مداد ابرو از سرمه و یا گیاهان ضد حشره بجای قرص برنج و یا پاستیل رنگارنگ از شیرین بیان و یا تولید نوشابه های گازدار از شیره خرما پاره ای دیگر از این نگرش جدید است.
گیاهان هوازی که بدون آب خاک از فضا و هوا مواد غذایی و آب مورد نیاز خود را تامین می نمایند کاربردهای گوناگونی دارد که ایرانیان از آن غافل مانده اند.این گیاهان روی اتومبیل،یخچال و یا تلویزیون نصب شده و به زندگی و رشد خود ادامه می دهند و گلهای زیبایی را خلق میکنند.
از گیاه عدسک آبی یا گیاه لجن خوار که از معجزات طبیعت بشمار می رود میتوان در نقاطی که آودگی زیست محیطی یا زباله باعث بوی تعفن شدید است استفاده کرد و یا از آن در مکانهایی که بدلیل انباشته شدن لجن غیرقابل استفاده مانده اند بهره جست.امروزه فاضلاب خانگی بدون استفاده از تکنولوژی یا الکتریسیته بطور طبیعی با همین گیاه به آب قابل شرب تبدیل می گردد.
اکثر کسانی که به پرورش زنبور عسل مشغولند از محصول بی نظیر و ارزشمندی بنام پولن که سرشار از شهد گلها و گیاهان است و شفا بخش بسیاری از بیماریهای سهمگین است غافل مانده اند.زنبور عسل برای ذخیره مواد غذایی در زمستان این دانه های کوچک مومی را که پر از عصاره گیاهان است تولید و درمدخل ورودی کندو رها می سازد.پولن در بازارهای جهان بسیار گران و کمیاب است.
پاره ی از گیاهان که به سادگی قابل کشت و تولید می باشند جهت آشنایی بیشتر به شرح زیر است:
میوه های گرمسیری میوه های سردرسیری گیاهان مناطق معتدل
1_پاپایا انواع بری 1_لیف
2_لیمپی فی جوا 2_کدوی تزئینی
3_پشن فروت شاه بلوط 3_کدوی قلیانی
4_چری مویا تمشک بدون تیغ 4_وربن
5_گارامبولا بامبو 5_سیب زمینی قرمز
6_پیکان جینگو بالوبا 6_آلوئه ورا
7_گوارا خرمالو،سنجد،عناب وحشی 7_اکن پاسه
8_لگاواستی 8_صیفی تزئینی گوناگون
9_استارفروت
More Stories
خلاقیت در بسته بندی محصولات
ویژگی های کارآفرینی با الهام از کلام امام علی (ع)
رعایت ارزش ها در تولید کارآفرینانه