7 دی 1403

باشگاه کشاورزان جوان

کانون روستازادگان سرزمین آفتاب

کشاورزی پایدار نگاه ویژه و تخصصی برنامه ریزان را می طلبد

یکی از موضوعاتی که امروزه اهمیت ویژه‌ای پیداکرده است، پایداری در صنایع مختلف است. صنعت کشاورزی نیز یکی از مهم‌ترین صنایع در جهان محسوب می‌شود و بخش عظیمی از صادرات کشورها را به خود اختصاص داده است. پس تحقیق در موضوعی مثل پایداری صنایع می‌تواند شمارا در موفقیت و افزایش تولیدات یاری‌رسانی کند.‌ این واژه در سال‌های اخیر بسیار فراگیر شده و برای موضوعات متنوعی به کار می‌رود. اگر می‌خواهید بدانید که پایداری در صنعت کشاورزی به چه معنا است با ما همراه باشید. شاید با شنیدن اصطلاح کشاورزی پایدار این سؤال‌ها در ذهنتان پدید آمده که:

کشاورزی پایدار چیست؟
کشاورزی پایدار چه اهداف و مزایایی دارد؟
و اینکه کشاورزی پایدار چگونه اجرایی می‌شود؟
در ادامه به‌تمامی این سؤالات پاسخ‌خواهیم داد، با ما همراه باشید.

شما می توایند برای آگاهی بیشتر از کشاورزی هوشمند به مقاله با کشاورزی هوشمند به سوی بهره‌وری بیشتر در کشاورزی مراجعه کنید.

همچنین اگر کشاورز هستین و یا کشت و صنعت دارید از صفحه خدمات ما دیدن کنید تا بتوانید با کمترین هزینه بیشترین بهره‌وری را دریافت کنید.

کشاورزی پایدار چیست؟
زمانی که نام کشاورزی پایدار را می‌شنوید، اولین سؤالی که به ذهنتان می‌رسد این است که کشاورزی پایدار چیست؟ منظور از کشاورزی پایدار یا Sustainable Agriculture، روش‌های پایداری است که برای تأمین نیازهای نساجی و غذایی جامعه به کار می‌روند. همچنین این روش‌ها توانایی نسل‌های آینده برای تأمین نیازهایشان را به خطر نخواهند انداخت. برای اینکه به پایداری تقریباً بالایی در کشاورزی دست‌یابید، می‌توانید روش‌های مختلفی را امتحان کنید. برای توسعه کشاورزی پایدار باید اهمیت زیادی به روش‌های کشاورزی و فرآیندهای انعطاف‌پذیر داده شود.

کشاورزی تأثیر زیادی بر روی کم‌آبی، جنگل‌زدایی، تخریب زمین و تغییرات اقلیمی خواهد داشت. کشاورزی علاوه بر اینکه بر روی تغییرات محیطی تأثیر می‌گذارد، خودش نیز تحت تأثیر این تغییرات قرار می‌گیرد. کشاورزی پایدار این تغییرات را به حداقل خواهد رساند. استفاده از سیستم‌های غذایی پایدار، می‌تواند به پایداری جمعیت انسانی نیز کمک کند. برای مثال در شرایط محیطی متفاوت، راه‌حل‌های جدیدی برای تغذیه جمعیت ارائه می‌دهد و به کمک سیستم‌های کشاورزی می‌آید.

اهداف کشاورزی پایدار
به‌طورکلی کشاورزی پایدار با سه هدف حفظ محیط‌زیست، عدالت اقتصادی و سود بخشی اقتصادی اجتماعی انجام می‌شود. همان‌طور که در بخش کشاورزی پایدار چیست به آن اشاره شد، پایداری در کشاورزی توانایی طبیعت را می‌سنجد و نیازهای ما را بر اساس آن برطرف می‌کند. بنابراین یکی از اهداف کشاورزی پایدار، نظارت بر منابع طبیعی و انسانی است. علاوه بر این کشاورزی پایدار به شما کمک می‌کند تا از حداقل مواد مصنوعی و شیمیایی استفاده کنید و کمترین تأثیر نامناسب را بر روی محیط‌زیست داشته باشید. فرسایش و آلودگی خاک، آلودگی آب، کاهش تنوع زیستی، به خطر افتادن حیات‌وحش، به خطر افتادن سلامت انسان‌ها، افزایش امراض گیاهی و …

از مهم‌ترین دلایلی هستند که باعث شده‌اند توجه اکثر افراد به کشاورزی پایدار جلب شود. از دیگر اهداف کشاورزی پایدار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

استفاده از کودهای طبیعی به‌جای کودهای شیمیایی
استفاده از سیستم کشت مخلوط
رعایت تناوب زراعی
مبارزه با آفات، امراض و علف‌های هرز

افزایش محصول و بهره‌وری
همچنین شما می توانید برای مطالعه بیشتر در مورد علف های هرز به مقاله معرفی و راهکارهای کنترل علف هرز در باغ و مزرعه مراجعه کنید.

روش‌های کشاورزی پایدار
برای اینکه بتوانید به کشاورزی پایدار دسترسی پیدا کنید باید از روش‌های مختلفی استفاده نمایید. در زیر به‌صورت مختصر این روش‌ها را توضیح خواهیم داد.

غنی سازی خاک
یکی از مهم‌ترین مسائل در کشاورزی، غنی سازی خاک است. خاک سالم و غنی، بازدهی زمین را افزایش می‌دهد و محصولات باکیفیت‌تری در اختیار کشاورز قرار خواهد داد. با استفاده از کمپوست گیاهی، کودهای حیوانی و رها کردن بقایای محصولات در زمین پس از برداشت، می‌توان کیفیت خاک را به میزان زیادی افزایش داد.

 

کشت تناوبی
یکی از بهترین و مؤثرترین تکنیک‌ها در کشاورزی پایدار، کشت تناوبی است. کاشتن یک محصول برای چند سال متوالی می‌تواند نتیجه منفی داشته باشد؛ چراکه منبع تغذیه ثابت باعث افزایش آفات خواهد شد. در این روش، کشاورزان می‌توانند به‌صورت تناوبی محصولات متفاوتی بکارند و مشکلات مرتبط با آفات را تا حد زیادی کاهش دهند. این روش باعث احیای مواد مغذی گیاه شده و به کود شیمیایی کمتری نیاز خواهد داشت.

مدیریت تلفیقی و متمرکز آفات
این روش نیز باعث مدیریت آفات خواهد شد. در برخی موارد مشکل آفات با روش‌های عادی برطرف نمی‌شود؛ در این صورت استفاده از مواد شیمیایی می‌تواند راه‌حل این مشکل باشد. مدیریت تلفیقی آفات روشی است که به‌جای مواد شیمیایی، از مواد بیولوژیکی برای برطرف کردن مشکل آفات استفاده می‌کند.

شکارچیان طبیعی آفات
پرندگان و برخی دیگر از حیوانات را به‌عنوان شکارچیان طبیعی آفات می‌شناسند. کشاورزان درصورتی‌که بتوانند زمین کشاورزی خود را به‌صورت صحیحی مدیریت کنند، می‌توانند شرایط را برای نگهداری از شکارچیان آفات فراهم نمایند. این روش کشاورزی پایدار بسیار ماهرانه و کاربردی است و در صورت استفاده صحیح به زمین کشاورزی شما کمک زیادی می‌کند. توجه داشته باشید که آفت‌کش‌های شیمیایی خسارات جبران‌ناپذیری به دنبال خواهند داشت و باعث مرگ شکارچیان طبیعی آفات خواهند شد.

پوشش گیاهی
برخی کشاورزان به‌صورت متوالی در زمین محصول می‌کارند و اجازه نمی‌دهند زمین خالی بماند؛ این کار می‌تواند آسیب زیادی به زمین وارد کند. برای جلوگیری از این مشکل توصیه می‌شود که کشاورزان پوشش‌های گیاهی مثل جو دو سر یا شبدر بکارند تا از فرسایش خاک و رشد علف‌های هرز جلوگیری شود و کیفیت خاک افزایش یابد. علاوه بر این، کشت پوشش گیاهی احتیاج به کودهای شیمیایی را به میزان زیادی کاهش خواهد داد.

مزایای کشاورزی پایدار
امروزه حدود ۴۰ درصد از جمعیت جهان کار کشاورزی انجام می‌دهند و در این حوزه مشغول به کار هستند. این جمعیت همچنان در حال افزایش است؛ به همین دلیل کشاورزی را بزرگ‌ترین حوزه کاری در کل جهان می‌دانند. کشاورزی پایدار که روشی جدید برای کشاورزی است به دلیل مزایای منحصربه‌فرد خود طرفداران زیادی پیداکرده است. در ادامه به برخی مزایای کشاورزی پایدار می‌پردازیم:

جلوگیری از آلودگی‌ها
یکی از مزایای کشاورزی پایدار این است که از ایجاد آلودگی جلوگیری می‌کند. به این صورت که پسماندهای تولیدشده از هر زمین، در همان اکوسیستم باقی می‌مانند و در مکان‌های دیگر پخش نخواهند شد.

کاهش هزینه‌ها
در صنعت کشاورزی، سوخت‌های فسیلی به میزان زیادی مورداستفاده قرار می‌گیرند و البته هزینه‌های زیادی به همراه دارند. یکی دیگر از مزایای کشاورزی پایدار این است که نیاز به سوخت فسیلی را کاهش می‌دهد؛ درنتیجه هزینه‌های کشاورزان کمتر خواهد شد.

هدر رفتن آب
گیاهان ناخواسته و علف‌های هرز میزان زیادی از آب محصولات کشاورزی را مصرف می‌کنند و اجازه نمی‌دهند که این محصولات به میزان موردنیاز آب دریافت نمایند. در مناطقی که از کم‌آبی رنج می‌برند، این مسئله اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. حتی اگر در کف یا کنار کانال‌های آبیاری نیز علف هرز وجود داشته باشد، جریان آب را کاهش می‌دهند و آن را مصرف خواهند کرد.

About Author