نام محصول: پنبه
نام انگلیسی: Cotton
نام علمی: Gossypium hirsutum
آبیاری برداشت نور خورشید درجه حرارت
متوسط 120 تا 215 روز کامل ℃16 تا ℃37
کشت انجام کار مقدار pH کودهی
بذر کم 5 تا 8 متوسط
معرفی
پنبه درختچه ای از خانواده پنیرک (Malvaceae) است که بومی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری آمریکا، استرالیا، آفریقا و هند است. این گیاه به طور وسیع در بیش از 90 کشور جهان به منظور الیاف و دانه روغنی کشت می شود. بیشترین تنوع گونه ای پنبه وحشی را می توان در مکزیک، استرالیا و آفریقا یافت.
مراقبت
شخم زدن خاک تا عمق حدود 35 سانتی متری قبل از کاشت توصیه می شود. این امر در تجزه بقایای گیاهی در خاک کمک می کند و سبب بهبود بافت خاک می شود. علف های هرز باید به طور مرتب بررسی شوند و پس از برداشت، مزرعه باید بلافاصله دوباره شخم زده شود تا از کنترل علف های هرز مزرعه برای کاشت در بهار آینده اطمینان حاصل شود. عمق مناسب کاشت برای بذر 4-5 سانتی متر است. حدود 25 کیلوگرم بذر پنبه در هکتار توصیه می شود. میانگین فاصله 7.5 سانتی متر بین بذرها در زمان کاشت بایستی رعایت شود. قرار دادن یک تا دو کندو زنبور عسل سالم برای هر یک هکتار پنبه مفید است. در مناطقی که بارندگی کمی وجود دارد، مزارع پنبه باید قبل از کاشت و پس از شکوفه تا شکافتن غوزه ها آبیاری شوند.
خاک
پنبه تقریباً در همه خاکها رشد می کند، البته به شرطی که زهکشی خوبی داشته باشند. با این حال، برای دستیابی به عملکرد بالا، خاکهای لوم شنی با رس کافی، مواد آلی و غلظت متوسط نیتروژن و فسفر مناسب می باشند. یک شیب ملایم می تواند مفید باشد زیرا باعث زهکشی آب در جهت کنترل شده می شود. برای رشد خوب پنبه، pH خاک بین 5.8 تا 8 مورد نیاز است، اما محدوده مطلوب 6 تا 6.5 است.
اقلیم
گیاه پنبه برای رشد مطلوب به یک دوره طولانی بدون یخ زدگی، گرما و آفتاب زیاد نیاز دارد. آب و هوای گرم و مرطوب با بارندگی متوسط 500 تا 1500 میلی متر مناسب می باشد. اگر دمای خاک زیر 15 درجه سانتی گراد باشد، فقط تعداد کمی از بذرهای پنبه جوانه می زنند. در طول رشد فعال، دمای ایده آل هوا 21-37 درجه سانتی گراد می باشد. یک گیاه پنبه معمولی می تواند در دمای 43 درجه سانتی گراد برای مدت کوتاهی بدون آسیب زیاد زنده بماند. بارندگی های مکرر در مرحله رسیدگی (تابستان) و در روزهای برداشت (پاییز) باعث کاهش عملکرد می شود.
More Stories
ویژگیهای اصلی و خصوصیات یک بذرخوب و با کیفیت و تاثیر آن بر عملکرد و تناژ محصول
اثرات کمبود کلسیم در گیاهان
کاشت شوید در مزرعه