1 آذر 1403

باشگاه کشاورزان جوان

کانون روستازادگان سرزمین آفتاب

کاشت زعفران

نام محصول: زعفران
نام انگلیسی: Saffron
نام علمی: Crocus sativus

آبیاری           برداشت               نور خورشید              درجه حرارت           کشت             انجام کار            مقدار pH              کودهی
کم               150 تا 180               روز کامل                 ℃4 تا ℃35               بذر                  زیاد                   7 تا 8                 متوسط

معرفی

زعفران گیاهی علفی، چندساله، بدون ساقه، پیازدار از نوع کورم (پیاز تو خالی) و از خانواده زنبقیان (Iridacea) می باشد. از وسط برگها، ساقه تولید شده، گل خارج می شود و در
ماههای مهر تا آذر گل ها به تعداد یک تا سه عدد بر روی هر ساقه ظاهر می شوند. قسمت مورد استفاده گیاه که به نام زعفران در بازار تجارت موجود است انتهای خامه و کلاله گل (مادگی) می باشد که به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است. بیشترین پراکنش جغرافیایی زعفران در ایران در استانهای خراسان رضوی، جنوبی، کرمان و یزد می باشد. ویژگی های خاص این محصول شامل نیاز کم به آب، ماندگاری طولانی مدت، حجم و وزن کم، عدم نیاز به ماشین آلات سنگین، مصارف دارئی و قیمت بالای آن سبب توسعه کشت آن شده است.
مراقبت

زعفران از نظر نیاز آبی، بسیار کم توقع است و در سال به 4 تا 5 آّبیاری نیاز دارد. گل کردن زعفران تا حدودی تابع آب اولیه می باشد، لذا تمام نقاط زمین باید به طور کافی و یکنواخت آب بخورد. آبیاری دوم 35 روز بعد از آبیاری اول صورت می گیرد. وجین علف های هرز و کوددهی (به ویژه کود دامی) باید در مدت زمان خفتگی زعفران اجام گیرد. سله شكنی از عمليات مهم مرحله داشت می باشد و لازم است پس از آبياری و به محض گاورو شدن زمين سطح مزرعه سله شكنی شود.
خاک

خاک مناسب برای رشد و نمو زعفران باید بافتی متوسط، حاصلخیز، به نسبت عمیق و از زهکشی طبیعی برخوردار باشد. از اینرو خاک با بافت لومی یا لومی شنی برای کشت زعفران بسیار مناسب است. لذا این گیاه از نظر تحمل به شوری در گروه حساس طبقه بندی می شود. pH مناسب برای کشت زعفران 7 تا 8 می باشد. خاکهای شور برای کشت زعفران مناسب نیستند.
اقلیم

زعفران در مناطق با آب و هوای معتدل با ز مستان ملايم و تابستان خشک، رشد مطلوب تری داشته و كيفيت محصول آن بهتر است. این گیاه در یک محدوده حرارتی منفی 15 درجه سانتیگراد در زمستان تا 40 درجه سانتیگراد در تابستان را تحمل می کند. مناطق دارای ارتفاع بیش از 1300 متر برای كشت زعفران مناسب می باشد. بنه زعفران را از موقع خواب بنه (اوايل ارديبهشت ماه) تا اواسط مهرماه مي توان كشت نمود ولی بهتر است از كاشت بنه در اواخر تير و اوايل مرداد خودداری شود، زيرا به دليل هوای گرم و درجه حرارت بالای خاک، رطوبت بنه ها در موقع جابجايی از بين رفته و به آن صدمه وارد می شود.

About Author