1 آذر 1403

باشگاه کشاورزان جوان

کانون روستازادگان سرزمین آفتاب

انواع خاک کشاورزی

مدیریت خاک بخش مهمی از کشاورزی است. نوع این ماده کمک می کند تا کشاورزان تصمیم بگیرند کدام محصول بهتر رشد خواهد کرد. زیرا بعضی محصولات در نوع خاصی از آن بهتر رشد خواهند نمود.

همچنین نوع soli کمک می کند تا مواد مغذی گیاه را بهتر بشناسیم و برای رفع کمبود عناصر اساسی کود های مناسب را اعمال نماییم. بهترین خاک باید از نظر میزان مواد مغذی در تعادل باشد اما گاهی برای رشد گیاهی خاص نیاز به یک نوع ماده ی مغذی بیشتر احساس می شود . در ادامه به 6 نوع خاک مختلف و محصولاتی که در ان ها بهترین رشد را خواهند داشت بیشترمی پردازیم.

انواع خاک:

شنی (sandy)

نوع شنی در نگه داشتن آب ضعیف است و در فصل بهار به راحتی گرم می شود. مواد مغذی در آن ها بسیار کم هستند، زیرا این مواد معمولا شسته می شوند. درجه هوای آن بستگی به اندازه ذرات دارد که در اندازه های مختلف متفاوت است.برای حفظ رطوبت این نوع Soil از فرایند مالچ پاشی کمک می گیرند. همچنین آن را با مواد و کود های آلی بهبود می دهند تا از نظر مواد مغذی تا حدودی تامین شود. سبزیجات ریشه ای مانند شلغم، هویج وحشی، درختانی مانند انار، انجیر ، و گیاهانی مانند آویشن، شبدر و… در این نوع خاک به خوبی رشد می یابند.
معمولا از هوا و یا تجزیه سنگ بستر مانند شیل، سنگ آهک، گرانیت و کوارتز تشکیل شده است.

سیلتی (silty)
این نوع بافت نرمتری دارد و آب را بهتر از Soil های شنی در خود نگهداری میکند به همین علت مواد مغذی بیشتری در Soil نگهداری میشوند و برای کشت محصول بهتر است.
خاک های سیلتی سنگین تر از نوع شنی هستند و تقریبا خواص خاک های شنی و رس را باهم دارد.
سیلت ها ذرات بسیار کوچکی هستند که به راحتی توسط چشم دیده نمی شوند مانند برگ هایی که پس از لمس کردن آن ها مقدار کمی از آن ها باقی می ماند.

کاهو، کلم، هویج، شلغم و بسیاری از سبزیجات دیگر در این نوع Soil پرورش پیدا می کنند. توت فرنگی، تمشک، توت، مرکبات و درخت انار نیز به خوبی در سیلتی رشد می کنند.

رس (clay)
ذراتی که رس را تشکیل می دهند بسیار خوب و بهم پیوستگی خوبی دارند و این باعث میشود که فضای هوا بسیار کمی موجود باشد .

این نوع soli هنگامی که مرطوب می شود سنگین ، ناصاف و چسبنده می شود و هنگامی که خشک است سخت و سنگ مانند می شود. در نتیجه این نوع خاک آب را به خوبی عبور نمی دهد و نمی تواند فضای مناسب برای تبادل هوا را ایجاد نماید به دلیل غنی بودن این نوع Soil از مواد مغذی اگر زهکشی به خوبی انجام بگیرد امکان رشد گیاهان وجود خواهد داشت. اعتقاد بر این است که خاک رس در مکانهایی قرار دارد که سنگ در تماس با آب، هوا یا بخار است. به عنوان مثال، رسوبات در پایین دریا یا دریاچه ممکن است در طی زمان مانند Soil رس عمل کنند.

کلم بروکلی و کلم در رس به خوبی رشد می کنند اما این نوع Soil برای گیاهان ریشه مانند به دلیل تراکم بالا . مناسب نمی باشد. گیلاس، گلابی،درختان افرا و گردو در رس به خوبی رشد می کنند.

لوم (Loamy)
لوم عناصر ضروری برای گیاهان را فراهم می کند و برای رشد گیاهانی مانند گوجه فرنگی، سبزیجات ریشه ای از جمله هویج و چغندر مناسب می باشد. در بهار شاهد گرم شدن این نوع soli با سرعت زیاد خواهیم بود . اما در تابستان رطوبت خود را به راحتی از دست نمی دهد و خشک نمی شود. تمایل به اسیدی شدن این ماده را نباید نادیده گرفت و آن ها را با مواد الی باید اصلاح نمود
به طور کلی خاک فوق ، ماده ای ایده ال برای تمام کشاورزان است بدلیل اینکه پر از مواد مغذی و مواد الی تجزیه شده مورد نیاز برای گیاه و خاکی نرم و مناسب برای کشت است.

پیت (peaty)
این ماده خاصیت اسیدی دارد و به رنگ تیره و غنی از مواد آلی موجود می باشد اما نسبت مواد مغذی در این نوع نسبت به loamy کمتر است و به خوبی آب را در خود نگهداری می کند. soli فوق با مواد آلی،آهک و کود ها ترکیب می شود تا بسته به نوع گیاه کاشته شده از میزان اسیدیته کاسته شود. گیاهان ریشه ای، حبوبات، کلم و اسفناج به راحتی در این زمین ها ، رشد می یابند.

گچی (chalky)
خاک های گچی اسیدی نیستند و دارای خاصیت قلیایی با pHحدود 7.5 است و اغلب سنگ گچ یا سنگ اهک است.

ذرت شیرین، چغندر، اسفناج و کلم از جمله سبزیجاتی هستند که در این نوع بیشتر رشد می کنند. پیشنهاد می شود در این نوع خاک کشاورزان از کود هایی برای متعادل سازی pH استفاده نمایند زیرا امکان قلیایی شدن زمین وجود دارد. در صورتی که pH قلیایی آن اصلاح نشود ممکن است رشد خفیف و زرد شدن برگ ها را به دنبال داشته باشد.

About Author