نام محصول: سویا
نام انگلیسی: Soybean
نام علمی: Glycine max
آبیاری برداشت نور خورشید درجه حرارت کشت انجام کار مقدار pH کودهی
متوسط 100 تا 160 روز کامل ℃20 تا ℃40 بذر کم 5 تا 7 متوسط
معرفی
سویا از حبوبات و از خانواده لگوم ها (Fabaceae)، بومی شرق آسیا است. عمدتا به خاطر دانه خوراکی اش که پروتئین و روغن خوبی دارد، مشهور است. کشورهای اصلی تولید کننده سویا عبارتند از آمریکا (32 درصد از کل جهان)، برزیل (31 درصد) و آرژانتین (18 درصد).
مراقبت
هنگام انتخاب سویا، باید توجه داشت که ارقام دارای تفاوت هایی از نظر تناسب برای فصول مختلف هستند. تاریخچه آفات یک مزرعه باید قبل از کاشت سویا مدنظر قرار بگیرد. برخی از گونه ها در برابر مهمترین آفات دارای مقاومت ژنتیکی هستند. ارقام مختلف سویا را بکارید تا از تنوع در مزارع اطمینان حاصل شود. سویا قادر است نیتروژن را از طریق همزیستی با باکتری تثبیت کند. برای دستیابی به بهترین نتیجه بهتر است قبل از کاشت، سویه صحیح باکتری ها با دانه سویا مخلوط شود. دانه های سویا باید در فاصله 4 سانتیمتری در زیر خاک و تقریباً 40 سانتی متر از یکدیگر کاشته شوند. کاشت زمانی توصیه می شود که دمای خاک حداقل 10 درجه سانتی گراد باشد.
خاک
سویا در انواع مختلف خاکها می تواند رشد کند، اما در خاکهای لومی کاملا زهکشی شده و حاصلخیز، بیشترین محصول را تولید می کند. گیاه سویا خاکهای کمی اسیدی با pH حدود 6.5 را ترجیح می دهد. این محصول را می توان از سطح دریا تا ارتفاع 2000 متر کشت کرد.
اقلیم
این گیاه تقریباً در هر جایی با فصل رشد گرم، آب فراوان و نور خورشید رشد می کند. گیاه سویا در دماهای خیلی پایین (یخ زدگی) آسیب می بیند، اما نسبت به سایر گیاهان مانند ذرت حساسیت کمتری دارد. این گیاه به فصل رشد با دمای بین 20 تا 40 درجه سانتی گراد و حداقل 500 میلی متر آب نیاز دارد. طول روز نقش مهمی در تولید محصول سویا دارد. بازده خوب زمانی به دست می آید که طول روز کمتر از 14 ساعت باشد.
More Stories
کشاورزی پایدار نگاه ویژه و تخصصی برنامه ریزان را می طلبد
پیت ماس و کاربردهای این خاک ارزشمند
ترویج و آموزش کشاورزی